Αρχιτεκτονικό Έργο Κορυφής
National Star Observatory of Cyrpus (Troodos Observatory)
Όνομα Εταιρείας: Kyriakos Tsolakis Architects
Αρχιτέκτονας: Κασσάνδρα Τσολάκη, Kyriakos Tsolakis Architects
Aριθμός Εγγραφής Αρχιτέκτονα
Μητρώο ΕΤΕΚ: A166418
Μηχανολόγοι Μηχανικοί (Μ & Ε): Χρηστάκης Σωτηρίου (SKP) Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί (Μ & Ε): Σωτήρης Κυρίζης (SKP) Πολιτικός Μηχανικός (Μ & Ε): Ανδρέας Δημοσθένους Επιμετρητές Ποσοτήτων (Μ & Ε): G.RODITIS & PARTNERS, Γιώργος Ροδίτης, Γιάννης Γαλανός Συμβ. Εξοπλισμου Αστροπαρατηρησης (Μ & Ε): Δημήτρης Τσαμπουράς
Εργολάβοι & Υπεργολάβοι: J. MANTIS CONSTRUCTIONS LTD
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Κύπρου σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης και ένα νέο προορισμό για star gazers από όλο τον κόσμο, με την αρχιτεκτονική του να χαρακτηρίζεται απο την ιδιαίτερη συνύπαρξη του κτιριακού όγκου με τον ουρανό.
Το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο αστεροσκοπείο της Κύπρου, το κτίριο θα είναι ανοιχτό στο κοινό άλλα και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιείται ως κέντρο επιστημονικής έρευνας. Σε μια απόμακρη περιοχή της υπαίθρου, μια από τις επιθυμίες του έργου ήταν η δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού πόλου έλξης ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο, που έχει την δυνατότητα για έναν μεγάλο θετικό αντίκτυπο για την γύρω περιοχή αλλά και έναν προορισμό παγκόσμιας κλίμακας που να εμπνέει τις επόμενες γενιές εξερευνητών.
Για να δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης, επιδιώξαμε μια αρχιτεκτονική με δυνατή ταυτότητα, ένα κτίριο που θα κινούσε το ενδιαφέρον από μακριά και οπού η ανθρώπινη εμπειρία θα ήταν συναρπαστική.
Η τοποθεσία του αστεροσκοπείου είναι στα βουνά Τροοδους. Με βασική παράμετρο την λεπτή κορυφογραμμή και τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές του οικοπέδου, το κτίριο πήρε και αυτό μια μια λεπτή μορφή, απηχώντας τo φυσικό σχήμα του βουνού.
Ο όγκος χωρίστηκε στα δυο, με ένα άνοιγμα με θέα προς την Λεμεσό. Μεταξύ των όγκων τοποθετήθηκε ένας πρόβολος. Ο δεύτερος όγκος κόπηκε διαγώνια, δημιουργώντας ένα άνοιγμα με προσανατολισμό και θέα το γειτονικό χωριό των Αγρίδιων.
Ο πρώτος όροφος είναι αποκλειστικά για την αστροπαρατήρηση. Εδώ υπάρχουν δύο αίθουσες για το κάθε τηλεσκόπιο υψηλής τεχνολογίας. Στον πρώτο όγκο, βρίσκεται το νυχτερινό τηλεσκόπιο 20 ιντσών με θόλο πλάτους 5,6 μέτρων που γυρίζει 360 μοίρες. Στον δεύτερο όγκο, βρίσκεται το τηλεσκόπιο ηλίου με κινούμενη υδραυλική οροφή κύλισης 4x4 μέτρα. Οι οροφές αυτές κατασκευάστηκαν και τα δύο στην Ιταλία. Υπάρχουν ελάχιστα δημόσια προσβάσιμα τηλεσκόπια ηλίου παγκοσμίως όπως αυτό. Διασχίζοντας το δωμάτιο τηλεσκοπίου ήλιου, ο επισκέπτης συναντά την αστρομαρίνα που χρησιμοποιείται για κινούμενα τηλεσκόπια κυρίως από ερασιτέχνες παρατηρητές των άστρων, οι οποίοι μπορούν να φέρουν τα δικά τους τηλεσκόπια.
Τα τηλεσκοπία είναι επίσης ευαίσθητα στην κίνηση και δόνηση. Έτσι το κάθε τηλεσκόπιο στηρίζεται σε κολόνα στατικά ανεξάρτητη από το κτίριο. Οι κολόνες αυτές είναι εμφανές και στο ισόγειο.
Το ισόγειο του κτιρίου έχει όλες τις δευτερεύουσες χρήσεις. Χώρος υποδοχής, το cafe, γραφεία και το πλανητάριο. Η είσοδος βρίσκεται μεταξύ των δυο όγκων και φαίνεται να είναι διαμορφωμένη εντός του βουνού με μια εσοχή. Η είσοδος ανοίγει απευθείας στον χώρο υποδοχής με φόντο ένα άνοιγμα, με θέα προς την κοιλάδα.
Το μισό κτίριο είναι ενσωματωμένο μέσα στο έδαφος, λειτουργώντας ως βαλβίδα θερμότητας, μειώνοντας σημαντικά την θερμότητα το καλοκαίρι.
Η επιλογή των υλικών συμβαδίζει και με τους μακροχρόνιους στόχους που είναι για ελάχιστη συντήρηση. Εσωτερικά υπάρχει μια παλέτα απο άπλα φυσικά υλικά. Όλοι οι τοίχοι είναι επενδυμένοι με plywood πάνελ, το πάτωμα είναι poured concrete, τα σκαλιά γρανίτη. Αντιθέτως, εξωτερικά, το κτίριο έχει επικάλυψη με πάνελ αλουμινίου με την εντύπωση καθρέφτη. Ως κτίριο του οποίο ο κύριος σκοπός είναι η θέαση προς τα έξω, προς τα αστέρια, τους πλανήτες, το σύμπαν, η επένδυση δίνει έμφαση στην πράξη της θέασης. Το κτίριο αντανακλά τους ουρανούς και ‘εξαφανίζεται’ μέσα από το ατελείωτο τοπίο.

Photo















Κατόψεις




