Έργο Έμπνευσης Νέας Γενιάς
MAKIka
Όνομα Εταιρείας: ANBAU Atelier
Αρχιτέκτονας: Αλέξανδρος Χριστοφίνης, ANBAU Atelier
Εικαστικός: Μαρία Λιάνου, ANBAU Atelier
Aριθμός Εγγραφής Αρχιτέκτονα
Μητρώο ΕΤΕΚ: Α164013
Στατική Μελέτη:
Αλλαγιώτης & Χριστοδούλου
Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη:
MPEC, Μιχάλης Πάκκος
Εργολάβοι & Υπεργολάβοι: Χρίστος Κάλφας Κατασκευές
Το έργο MAKIka του ANBAU atelier αποτελεί ένα κράμα τεχνών, μια σύνθεση εικαστικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων που υλοποιήθηκε με αυστηρή συμμόρφωση στις κρατικές κατευθυντήριες γραμμές συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων, σε μια κατεστραμμένη και εγκαταλελειμμένη οικοδομή, στο κέντρο της Λεμεσού.
Η κτιριακή μονάδα εκτιμάται πως αρχικά κτίστηκε αρχές του 20ου αιώνα ως κατοικία, η όποια στο πέρασμα του χρόνου μεταβλήθηκε τόσο ογκοπλαστικά όσο και χρηστικά. Στα μέσα του 20ου αιώνα μετατράπηκε σε εργαστήριο επισκευής ποδηλάτων, και τέλος, πριν την εγκατάλειψη της, σε ταβέρνα σουβλατζίδικο. Σήμερα, αποτελεί μια κατοικία, η οποία μοιράζετε στα δυο, παρέχοντας πρόσβαση για ένα, ή και πολλαπλά σενάρια κατοίκισης. Από βραχύχρονη σε μακροχρόνια μίσθωση, από ιδιοκατοίκηση σε φιλοξενία - μια μεγάλη κατοικία, ή δυο μικρότερες.
Βασικό χαρακτηριστικό της, όπως και της αρχιτεκτονικής του ANBAU atelier ευρύτερα, η δημιουργία χώρων που ενισχύουν την πολύ-αισθητική αντίληψη. Αυτής που επιτρέπει στους χρήστες να βιώσουν ιδιάζουσες εμπειρίες, μέσω της ενεργοποίησης των αισθήσεων, με ταυτόχρονες αναφορές στο κοινωνικοπολιτικό, και ιστορικό υπόβαθρο.
Καθώς η εγκαταλελειμμένη οικοδομή αποτελούσε δευτερεύουσας σημασίας διατηρητέο κτίριο, ή αυτό που συχνά αποκαλείται κτίριο συνοδείας, οι επεμβάσεις του ANBAU atelier επιχείρησαν να αποτελέσουν εναλλακτικό παράδειγμα έμπνευσης, σε μια γειτονιά που αλγοριθμικά απομακρυνόταν από τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Μέσα από τις επεμβάσεις του, στην τότε κατεστραμμένη ιστορική οικοδομή, το ANBAU, δημιούργησε ένα σύγχρονο μοντέλο κατοίκησης, σε αρμονία και κατανόηση με το παρελθόν, και πρόσφερε στην γειτονιά, την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει, ή τουλάχιστον, να μελετήσει, τον χαρακτήρα της.
Επιχείρησε να επιδείξει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης υλικών και χρωμάτων, του φωτός και της σκιάς, αλλά και τρόπους για να χρησιμοποιηθεί το πράσινο ως συνθετικό στοιχείο. Αγκάλιασε την πατίνα του χρόνου και την ατέλεια της χειρωνακτικής εργασίας. Πειραματίστηκε στον τρόπο ένταξης του πρόσθετου κτιριακού όγκου, της σταθερής και κινητής επίπλωσης, μα και του σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, παίζοντας με την κλίμακα, τις οπτικές φυγές και ψευδαισθήσεις.
Το ANBAU atelier, με ιδρυτές την εικαστικό Μαρία Λιανού και τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Χριστοφίνη, αντλεί το όνομά του από τη γερμανική λέξη ANBAU, που σημαίνει επέκταση σε υπάρχουσες αρχιτεκτονικές δομές, αλλά και καλλιέργεια σε υλικό και πνευματικό επίπεδο. Την ιδιά (αρχιτεκτονική) την εξετάζει ως μια συνεχή διαδικασία που μελετά και προτείνει σενάρια στο τρίπτυχο, χώρου, τόπου και κατοίκησης. Εστιάζει στην αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τον τόπο, καθώς και στον τρόπο που το συλλογικό συνειδητό, η μυθοπλασία, η φαντασία και η μνήμη διαμορφώνουν την αντίληψη του χώρου - τόπου.
Το ευρύτερο πορτφόλιο του ANBAU atelier, περιλαμβάνει έργα εσωτερικής σύνθεσης αλλά και αρχιτεκτονικής ογκοπλασίας, με πιο γνωστό το Πάρκο Γκογκέν στο Ζακάκι Λεμεσού. Νεόδμητες κατοικίες και διατηρητέες οικοδομές, εμπορικά Project όπως gallery, boutique hotels, καφεστιατόρια, αλλά και η επερχόμενη πρώτη art fair Κύπρου, που προγραμματίζετε για τον Μάϊο του 2025, αποτελούν έργα που έχει αναλάβει. Ενώ η ενασχόληση του με τα εικαστικά, εκτελείται κυρίως υπό την πλατφόρμα Λεμεσός μετά την ανάπτυξη τι; η οποία πραγματοποιεί διεπιστημονικά συμμετοχικά πρότζεκτ, περί τέχνης και αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνουν έρευνα, εκθέσεις, προβολές, θέατρο, παραγωγή εικαστικών έργων, εργαστήρια, περιπάτους, συγγραφή και εκδόσεις.

Φωτογραφίες





















Κατόψεις




