top of page
Έργο Ανακαίνισης – Επανάχρηση

Φοιτητικές Εστίες
Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Όνομα Εταιρείας: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Αρχιτέκτονας: Πολίνα Αντωνιάδου Κοκκίνου

Aριθμός Εγγραφής Αρχιτέκτονα
Μητρώο ΕΤΕΚ: Α10919

Σύμβουλοι - Μελετητές: Αλλαγιώτης Γιωργάλλα, Χριστάκης Μελετιές, Δανάη Κυνηγού, Ξένιος Παπασταύρου

Εργολάβοι & Υπεργολάβοι:  J.T.APITARO LTD

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ
Μια διατηρητέα κατοικία στην εντός των τοίχων Λευκωσία ,της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναπαλαιώθηκε άλλαξε χρήση ,εγινε Φοιτητικές Εστίες. Το κτίριο στην γωνιά των Κοραή και Ηρακλέους έχει αναπαλαιωθεί με πλήρη σεβασμό ως προς τα υλικά, τις παραδοσιακές τεχνικές και την μορφολογία ώστε να περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, καθιστικό και τραπεζαρία, κουζίνα στο ισόγειο και 3 δωμάτια φοιτητών μαζί με αναγνωστήριο στον όροφο εμβαδου 205μ2 .Στην νότια πλευρά προστεθηκε νέα οικοδομή 205 τμ. που φιλοξενεί 10 φοιτητικά δωμάτια, παντρεύοντας το παλιό με το νέο. Πίσω διαμόρφωθηκε περίκλειστη αυλή με πέργολα, καθιστικό και φύτευση με παραδοσιακά φυτά (ελιές, μαστιχόδεντρα).


Διαχρονικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της διατηρητέας κατοικίας αλλοιώσΑΝ σημαντικά το χαρακτήρα και την στατικότατα της οικοδομης. Η οικοδομή αποτελείτο στο Ισόγειο από τρεις διαδοχικούς χώρους, την πισω αυλή και πέτρινη σκάλα οδηγουσε στον όροφο με 4 δωμάτια και διάδρομο με καλυμμένη βεράντα. Η προσπάθεια των Μελετητών ήταν να επαναφέρουν την οικοδομή στην αρχική της μορφή ετσι κατεδαφίστηκε ο τοίχος μεταξύ της εισόδου και της σκάλας στο Ισόγειο , η προσθήκη από ελαφριά κατασκευή στην αυλή και η αλουμινένια πόρτα στην πρόσοψη. Η καμάρα μεταξύ της εισόδου και του δωματίου αποκαλύφθηκε μετά την κατεδάφιση μεταγενέστερης τοιχοποιίας. Κατεδαφίστηκε μέρος του τοίχου του γ δωματίου πίσω από την β καμάρα στο Ισογειο για να ανοίξει η πρόσβαση προς την αυλή.


Στο ισόγειο έχουν διατηρηθεί οι ξύλινες οροφές με μορίνες και ψαθαριές και μέρος του διακοσμητικού μωσαϊκού πατώματος του χώρου υποδοχής. Στους υπόλοιπους χώρους έχουν τοποθετηθεί πατώματα από γυψομάρμαρο. Στην αυλή έχει τοποθετηθεί χυτό πετραδάκι. Η πέτρινη σκάλα έχει συντηρηθεί στην αρχική της μορφή, διατηρώντας τα πέτρινα σκαλοπάτια το σιδερένιο κάγκελο και την ξύλινη κουπαστή.


Όλα τα ξύλινα πορτοπαράθυρα που διασωθηκαν έχουν συντηρηθεί και βαφτεί σε παραδοσιακούς χρωματισμούς , τα νεα έχουν κατασκευστηκαν στην αυθεντική τους μορφή. Στην υποδοχή και καθιστικο / τραπεζαρία έχει προστεθεί ανεξάρτητος μεταλλικός σκελετός λόγω προβλήματος με την στατική κατάσταση της οικοδομής ανεξάρτητος από τις υφιστάμενες τοιχοποιίες.


Στον Α όροφο έχει τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους γυψομάρμαρο στους αυθεντικούς σχηματισμούς. Στα 3 υπνοδωμάτια η δημιουργία χωρων υγιεινής έγινε από αδιάβροχη γυψοσανίδα σε χαμηλό ύψος ώστε να μην επηρεάζει την ξύλινη στέγη.Ολα τα υπνοδωματια εχουν φυσικο φωτισμο και αερισμο και χρησιμοποιηθηκαν υλικα φυσικα προς το περιβαλλου ξυλο,γυψομαρμαρο ψαθαριες κτλ


Στην νότια πλευρά υπήρχε παλιο κτίριο που κατεδαφίστηκε και εγινε προσθήκη νέου. Πρόθεση ήταν η διασφάλιση της ταυτότητας του διατηρητέου και η ενίσχυση της σχέσης παλιού και νέου με σεβασμό προς την διατηρητέα οικοδομή ,ετσι το νέο κτίριο έχει διατηρηθεί σε χαμηλότερο ύψος από το διατηρητέο και στο ισόγειο σε εσοχή από την γωνιά του διατηρητέου. Εχουν κατασκευστει παρόμοιας γεωμετρίας κάθετα ανοίγματα. Το νέο κτίριο φιλόξενά 10 φοιτητικά δωμάτια με αυτόνομο χώρο υγιεινής ,με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών,αντικλεπτικό σύστημα, σύστημα ελέγχου πρόσβασης. Η ιδιωτικότήτα των δωμάτιών έχει επιτευχθεί με τα συρόμενα σκιάδια στην όψη του δρόμου.


Το έργο έχει θετικο αντίκτυπο στο αστικο περιβαλλον της περιοχης της Αρχιεπισκοπής .Προωθεί την θετική κοινωνική διαμόρφωση, αφού προσελκύει νέα σε ηλικία ατομα-φοιτητες σε μια σχετικά υποβαθμισμένη περιοχή με πληθυσμό προχωρημένης ηλικιας.

8.jpeg

Φωτογραφίες

Κατόψεις

Πιστοποιητικά

Επικοινωνία

Αιγάλεω 5, Στρόβολος, 2048, Λευκωσία

+357 22505555

Thanks for submitting!

©2024 IMH

bottom of page