top of page
Έργο Ανακαίνισης – Επανάχρηση

Συντήρηση, Αποκατάσταση
και Νέα Επέκταση Δημοτικής Αγοράς Παλαιού Δημαρχείου Λευκωσίας

Όνομα Εταιρείας: Δήμος Λευκωσίας

Αρχιτέκτονας: Γιώργος Τσαγγαρίδης, Δήμος Λευκωσίας

Εργολάβοι & Υπεργολάβοι: Κατασκευαστική Εταιρεία LOIS BUILDERS LIMITED

Πολιτικοί Μηχανικοί: Γιώργος Δημητριάδης Και Νίκος Καλαθάς (D&K EPS LLC), Ηλεκτρολόγοι Και Μηχανολόγοι Μηχανικοί: Akritas Consulting Engineers
Επιμετρητής Ποσοτήτων: BYRON A. CRISTOU LLC, Σύμβουλος Ασφάλειας Και Υγείας: Floros Panteli Associates LLC, Τεχνικός: Σωτηρούλα Παύλου (Δήμος Λευκωσίας, Ε.Ρ.Σ.Λ)

Aριθμός Εγγραφής Αρχιτέκτονα
Μητρώο ΕΤΕΚ: Α085289

Κτήριο Δημοτικής Αγοράς Παλιού Δημαρχείου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. 
Σχεδιάστηκε το 1965 από τον Αρχιτέκτονα Σταύρο Οικονόμου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Αρχικά σχεδιάστηκε για δύο χρήσεις. Ως Δημοτική Αγορά και ως γραφεία του Δήμου Λευκωσίας. Είναι ένα από τα σημαντικά κτήρια της δεκαετίας του '60, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ώριμου μοντερνισμού.
Το κτήριο κηρύχτηκε διατηρητέα οικοδομή.


Μελέτη Αποκατάστασης 
Μετά την απόφαση ότι το κτήριο θα φιλοξενήσει το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και στην Καινοτομία CYENS, ανατέθηκε στο γραφείο του Ε.Ρ.Σ.Λ  του Δήμου Λευκωσίας και στον Αρχιτέκτονα του Δήμου Γιώργο Τσαγγαρίδη, η μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της Δημοτικής Αγοράς.


Η μελέτη εκτός από τις κτιριολογικές ανάγκες του CYENS, θα έπρεπε να χειριστεί την στατική επάρκεια του κτηρίου, τις νέες εξειδικευμένες ηλεκτρομηχανολογικές ανάγκες του κέντρου, την ενεργειακή απόδοση του κηρίου, χωρίς αλλοιώσεις του χαρακτήρα του κτηρίου και των υλικών του,  δεδομένου ότι πρόκειται για διατηρητέα οικοδομή. 


Οι κτιριολογικές ανάγκες του κέντρου προνοούσαν εργαστήρια, χώρους επίδειξης εφαρμογών, κοινούς χώρους εργασίας, χώρους σεμιναρίων, στούντιο πολυμέσων, εργαστήριο κατασκευών (fabrication lab), χώρο ηλεκτρονικών προτύπων, γραφεία διοίκησης κ.α. Λόγω των αυξημένων αναγκών και της μη ύπαρξης των απαραίτητων τετραγωνικών μέτρων αποφασίστηκε όπως δημιουργηθούν εσωτερικές επεκτάσεις.


Προτεραιότητα ήταν η συντήρηση - αποκατάσταση του κτηρίου (η διατήρηση του χαρακτήρα και των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, η διατήρηση των διαστάσεων των κολόνων και των δοκών, εφόσον το στατικό μέρος του κτηρίου είναι και αρχιτεκτονικό, η όσο το δυνατό διατήρηση των παλιών υλικών, η διατήρηση των αυθεντικών χρωματισμών). 


Ταυτόχρονα η μελέτη προνοούσε μεταλλικές κατασκευές εντός του κεντρικού χώρου αξιοποιώντας τον μεγάλο εσωτερικό χώρο. Οι κατασκευές έγιναν για να δημιουργηθεί επιπρόσθετος χώρος για τις κτιριολογικές ανάγκες του κέντρου CYENS. Ιδιαίτερη είναι η κατασκευή της μεταλλικής υπερυψωμένης πτέρυγας 30 Χ 5.5 μέτρων, η οποία είναι οπτικά διαμπερής αφού όλες οι όψεις της, είναι κατασκευασμένες από γυαλί. Οι ίδιες κατασκευές εμφανίζονται και στο ισόγειο. Η οπτική διαμπερότητα κρίθηκε αναγκαία από την μελέτη για την οπτική ελάφρυνση των μεταλλικών κατασκευών στο χώρο και ταυτόχρονα για την οπτική συνέχιση της προοπτικότητάς του υφιστάμενου κτηρίου. 


Για την πρόσβαση στην μεταλλική υπερυψωμένη πτέρυγα αλλά και στον υφιστάμενο όροφο, δημιουργήθηκαν, μεταλλική σκάλα και  υπερυψωμένοι διάδρομοι αφού το ισόγειο και ο όροφος του κτηρίου δεν συνδεόταν αρχικά εσωτερικά. Επιπρόσθετα δημιουργήθηκαν δύο μεταλλικές κατασκευές για ανελκυστήρες, οι οποίοι δίνουν πρόσβαση σε όλους τους  ορόφους του κτηρίου


Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, το κτήριο κατέστη αντισεισμικό .Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ανανεώθηκαν και είναι σύμφωνες με τις ανάγκες  του κέντρου CYENS. Για το κτήριο έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κατηγορίας Α και είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ.    


Έναρξη και ολοκλήρωση Εργασιών: 19 Ιανουαρίου 2021 - 29 Δεκεμβρίου 2023. 
Ποσό συμβολαίου: 4.927.000,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ.


Στόχος του έργου
Το κτήριο φιλοξενεί λειτουργίες του Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και στην Καινοτομία CYENS.Στην κοινοπραξία, της οποίας συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, εντάσσονται το Max Planck Institute της Γερμανίας το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

11MARC~4.JPG

Φωτογραφίες

Κατόψεις

Πιστοποιητικά

Επικοινωνία

Αιγάλεω 5, Στρόβολος, 2048, Λευκωσία

+357 22505555

Thanks for submitting!

©2024 IMH

bottom of page